Бащата, който преби лекарка, е учен с криминално досие

Бащата, който преби лекарката, изродила бебето му, тъй като отказала да даде плацентата на новороденото, е учен генетик от София, и има криминално досие. Побоят е станал на 1 юли по обяд в столичната клиника „Шейново“. 37-годишният Владимир Стоянов бе задържан ден по-късно. Секунди след като детето му се родило, Стоянов поискал плацентата от д-р Антоанета Гагова. Тя му обяснила, че не може да му я даде току-така, трябва да има разрешителни.

„Имам разрешителните, дай ми я, разбрах се с директора“, обяснявал Стоянов и не задал нито един въпрос за състоянието на жена си или детето.

Вместо това продължил със словесната тирада към жената. За да провери версията му, Гагова набрала по телефона шефа на „Шейново“ д-р Румен Велев. Докато говорели, Стоянов продължавал да крещи.

„Ще ви я дадем в понеделник, не може в почивен ден“, обяснила му спокойно д-р Гагова. Тогава 37-годишният мъж побеснял и започнал да удря жената, която изпаднала в безсъзнание, пише „24 часа“. След инцидента Стоянов духнал от болницата и бил задържан на 2 юли. Тогава вече бил с променен външен вид – бил подстригал косата си.

Владимир Стоянов е генетик и е завършил образованието си в Англия, където е работил в генетична лаборатория. Той има регистрирана фирма, която се занимава с проучвания на стволови клетки и е наясно как става вземането им.

„Предполагам, че е затова, без да съм сигурен, че Стоянов е искал да вземе плацентата и да извлече стволови клетки, които са му били необходими за неговите проучвания. Какви са те обаче, не знаем. Затова съм дал името на фирмата на Агенцията по трансплантации, която ще провери дейността ѝ“, каза д-р Велев.

Той допълни, че родилката е била пациентка на д-р Гагова. Идвала е при нея предварително и са имали уговорка за раждането, но никога не са разговаряли за вземането на плацентата. Преди самото раждане Стоянов също не споменал нищо за това.

Любопитното е, че иначе високообразованият мъж има криминално досие още от ученическите си години. На 17 г. е задържан за грабеж и за притежание на наркотици. Заради възрастта си е осъден условно и към момента е реабилитиран. През 2000 г., вече пълнолетен, Стоянов влязъл незаконно в България и отново бил осъден. И по тази присъда обаче е настъпила реабилитация.

В момента пък срещу 37-годишния мъж се водят 2 дела. Едното е за грабеж на сребърен синджир, който издърпал от врата на непълнолетно момче. Другото е за случайно причинен пожар. И двете дела са на първа инстанция.  По света има мания за плацентите, но тя няма нищо общо с генетичните изследвания на Стоянов. Така например риалити звездата Ким Кардашиян се похвали в блога си през декември 2015 г., че е направила плацентата си на хапчета, които да пие, за да се предпазва от следродилна депресия.

Така постъпила и след раждането на първото дете, като била много доволна от резултата. Решила се на тази стъпка, след като много нейни приятелки го били направили.

За да подсигурят здравето на децата си, някои родители избират да замразят стволови клетки, извлечени от кръвта на плацентата веднага след раждането.

За тази цел семейството трябва предварително да е сключило договор със специализирана банка за стволови клетки, която е регистрирана и оторизирана да извършва тази дейност, но плацентата няма как да бъде дадена просто така, обясни д-р Румен Велев, директор на болница „Шейново“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *