България осъди ядрените опити на Северна Корея

Днес сеизмичните центрове по света регистрираха земетресение с магнитуд 6,1 в Северна Корея. Според Китайският център за сеизмично наблюдение е последвал втори трус от степен 4,6 по скалата Рихтер, който вероятно се дължи на слягане на земни маси след подземна експлозия.

Според южнокорейските въоръжени сили е възможно Пхенян да е извършил днес шестия си ядрен опит. Часове преди това режимът на Ким Чен Ун обяви, че разработил водородна бомба.

Президентът на Южна Корея Мун Че-и поиска КНДР да бъде наказана най-строго заради извършения ядрен опит.

Южнокорейските власти обявиха, че са готови да обсъдят разполагането на „най-мощно тактическо оръжие на САЩ” на своя територия. Сеул също така ще настоява за приемане на най-строги санкции срещу комунистическия режим на Севера.

Южна Корея и САЩ се договориха да разгледат възможността за военен отговор на действията на КНДР, в телефонни преговори между корейския министър на националната отбрана Сон Ен Му и неговия американски колега Джеймс Матис.

Южнокорейската осведомителна агенция Йонхап предаде, че днешната експлозия е била 9,8 пъти по-мощна от последното ядрено изпитание.

Япония потвърди, че Северна Корея е извършила ядрен опит в неделя и отправи протест към Пхенян.

„Правителството потвърждава, че Северна Корея е извършила ядрен опит след събиране на информация от метеорологичната агенция и други източници”, заяви японският външен министър Таро Коно. „Това е абсолютно непростимо”, добави той.

Във връзка с ядрения опит японският премиер Шиндзо Абе свика Съвета за национална сигурност на Япония.

Министерството на външните работи на България осъди остро извършения от Корейската народно-демократична република (КНДР) шести по ред ядрен опит.

Позицията на страната ни е, че тази поредна тежка провокация е сериозно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и на споразумението за гаранциите на МААЕ. България категорично осъжда подобни действия, които водят до допълнително повишаване на напрежението в региона и представляват заплаха за световния мир и сигурност.

Според севернокорейската телеграфна агенция, КНДР е разработила водородна бомба, която може да бъде използвана като бойна глава за балистична ракета, каквато беше изпитана през август.

Бомбата е била представена по време на инспекция от лидера Ким Чен Ун в Института за ядрени разработки.

„Върховният лидер наблюдаваше как водородната бомба бе монтирана на междуконтинентална балистична ракета”, казва се в съобщението. В него се подчертава, че нейната мощност може да варира от „десетки до стотици килотона”, а всички компоненти са произведени на територията на Северна Корея.

На 29 август КНДР изстреля балистичната ракета „Хвасон-12”, която прелетя над японския остров Хокайдо и падна в Тихия океан, след като прелетя 2700 километра. Траекторията ѝ достигна височина от 500 километра.

Тръмп осъди в Туитър опита на Севрена Корея като я нарече „ една измамна нация, която се превръща в голяма заплаха и посмешище за Китай, който се опитва да помогне, но с малък успех“.
Северна Корея проведе голям ядрен тест, коментира Тръмп. „Техните думи и действия продължават да бъдат много враждебни и опасни за Съединените щати“, допълва американският президент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *