Атанас Капралов е новият директор на Националния литературен музей

Поетът Атанас Капралов е новият директор на Националния литературен музей. Капралов е назначен на мястото на досегашния ръководител Пламен Крайски. Капралов е автор на много книги, превеждани на различни езици. Посал е и текстове за песни на фолк изпълнители. Според дискографията на фолк певицата Емилия текстът на песента й „Хайде на купона 2″ е написан от Атанас Капралов, съобщава Дарик, цитиран от в. „Сега“.

„Писал съм песни за „Пирин фолк“ и „Тракия фолк“. Но към днешна дата – искам да подчертая, за да няма спекулации, тъй като всяко нещо, което е написано тогава, се записва и невинаги това, което е написано от автора, се изпълнява от изпълнителя, тъй като тази дума не ставала, онова било поправено така, иначе. Много отдавна съм спрял да се занимавам с писане на текстове за песни, защото държа на името си и към днешна дата нямам нито един договор“, потвърди Атанас Капралов.

Той заяви, че откакто се помни, се занимава с литература. „Автор съм на дузина книги. Участвам в десетки български и световни антологии, редактор съм на много сериозни четива“, каза поетът. Той е писал песни за театрални спектакли, както и текстове за изпълнители като Михаил Белчев, Ваня Костова, Васил Петров, Ивайло Гюров. Има текстове в учебни помагала за деца, печелил е престижни награди в конкурси за детски песни с някои от най-популярните български композитори.

Министърът на културата Боил Банов отказа да коментира дали Капралов е автор на текстове за поп-фолк песни: „Не мога да коментирам това, прочетох го. Аз познавам Наско Капралов като поет и като качествен и сериозен човек. Мисля, че той е с голямо уважение в своята гилдия“.

Както вече Коментатор съобщи  Пламен Крайски бе отстранен не заради несправяне с работата или злоупотреби, а поради любопитна причина – че паркира колата си в двора на къщата музей „Пейо Яворов“  и снимки за това се появиха в сайтът ПИК.

„Предложих на господин Крайски споразумение, с което да се разделим, което той подписа. Основната причина е, че господин Крайски доскоро си паркираше личния автомобил в двора, който е част от паметника къща-музей „Пейо Яворов“. Аз не желая да работя с хора, които не разбират какво е паметник на културата, не разбират какво е светиня и си паркират личните автомобили за по-удобно на такива места. Това не е моята визия за култура, изкуство и съвременност. И не желая да работя с такива хора. Затова му предложих да се разделим“, каза министърът на културата.

В отговор на това отстраненият директор Пламен Крайски обясни: „Първо, къщата е частна. Второ, държа си колата там с разрешение на собствениците. Трето, Министерството на културата няма никакво отношение към този имот“. Крайски е получил наскоро  висока годишна оценка за работата си. . На въпрос има ли разминаване между това и отстраняването от длъжност на досегашния шеф, Банов отговори така: „Няма разминаване. Този човек прави акт, който е недостоен за човек, работещ в сферата на културата, камо ли за директор на музей“.

One thought on “Атанас Капралов е новият директор на Националния литературен музей

  • 17.06.2017 at 9:58
    Permalink

    Дрън-дрън, че пляс!
    Кратко ще е „творческото битие“ и на този министър

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *