Административната реформа няма да оскъпи услугите

Административната реформа, която започна правителството, няма да доведе до оскъпяване на услугите. В това увериха управляващите по време на представянето на последният регионален доклад на Световната банка „Правене на бизнес в Европейския съюз, 2017 г.: България, Унгария, Румъния“. На него присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов.

Усилията на правителството били насочени към административна реформа – идеята била процедурите да са по-къси, по-евтини и по-лесни за потребителите.

Вицепремиерът Томислав Дончев увери, че се опитвали да гледат през очите на тези, които ползват услугата.

„Не може обаче мерките да се ограничават само на национално ниво, както правим, трябва да се работи на ниво местни власти – ние вече го правим. Вероятно в рамките на този месец ще има национално съвещание на всички областни управители. Фокусираме се върху режими, които са незаконни. Една от функциите на областните управители е да следят за законността на местните власти и наредби, които не съответстват на закона.“, допълни Дончев. От своя страна финансовият министър Владислав Горанов не си спести критиките и към самата администрация.

„Мога да дам пример. На въпрос към колегите от КАТ, които казаха че това забавя процеса и същевременно нямат необходимите средства в бюджета на МВР и тези техники често се чупят и това забавя регистрацията на автомобили… И на въпрос към тях: След като този автомобил е дошъл при вас и след като след седмица той би могъл да мине технически преглед във всеки един частен пункт – защо тези процеси са част от регистрацията на автомобил в България? Отговорът беше, че така пише в закона.“, обясни Горанов.

Управляващите увериха, че оптимизирането на процедурите в администрацията няма да доведе до оскъпяването им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *