„Абсолютният престъпник” се оказа абсолютно оправдан

Софийският градски съд оправда в понеделник бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров по обвинения в корупция. Случаят придоби скандална популярност, след като по време на ареста на Цонев на 1 април 2010 г. заместник-градският прокурор Роман Василев се обърна към него с думите: "Ще бъдете арестуван и обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник… колеги, както за всеки един престъпник, както трябва – долу на земята, на колене!"
Заради ролята си на съдник свише и унизителното държане към арестувания, Роман Василев бе наказан с „порицание”. Наказанието дори не е символично – то е цинично и смешно. Вярно е, че всеки допуска грешки. Василев се е изтървал, адреналинът,  маскираните момчета с автоматите, всичко му е дошло малко в повече. И въпреки това санкцията му за „абсолютния престъпник на колене” е цинична, защото и за много по-малки провинения са хвърчали магистратски глави – или просто са командировани да ловят дребни апаши на село с погребани мечти за кариера.  Василев обаче бе повишен във върховен прокурор, а делото мина в ръцете на Божидар Джамбазов.
Това обаче е стара история. Новото е, че българският съд оправда „абсолютния престъпник”. Джамбазов, разбира се, е в отпуск, трябва да е абсолютен наивник, за да се обяснява точно сега. Нищо чудно обаче след някоя и друга година България пак да бъде осъдена от международния съд за правата на човека. И отново да плащаме всички ние. Най-лошото дори не е, че държавата ще се изръси с някой лев от парите на данъкоплатеца, а че за пореден път ще ни сочат с пръст като държава-рецидивист. След няколко дни ще си говорим за 23-тия рожден ден на демокрацията, няколко стари муцуни ще поразсъждават за прехода, а истината е, че нереформираната ни съдебна система и закостенялото ни, милиционерско МВР прилягат повече на някоя азиатска военна хунта.     
Примерите по случая „Цонев” за пореден път доказват това. Шумен политически арест с пропагандна цел за пред електората и нищо, ама нищо и половина. Съдията по делото Иван Коев коментира оправдателното решение на съда така: „Съдът е констатирал множество нарушения на процедурата по искане и даване на разрешения за СРС. Тези нарушения, наред с множество други обстоятелства, са дали основания на съда да постанови оправдателни присъди”.
С други думи, въпреки че се е подслушвало на поразия, няма нито едно годно доказателство, което да уличи Цонев и останалите обвинени в престъпление. Този проблем е много сериозен, не защото става дума за бивш министър, а защото това е масова практика, от която никой не е застрахован. Всички помним как вътрешният министър Цветан Цветанов размаха СРС-та от трибуната на Народното събрание и набеди едни лекари от Горна Оряховица за убийци. Помним и как едно семейство в Кърджали изяде полицейските шамари за нищо и т.н., и т.н. Така е, защото ако някой призове за реформи в МВР това се счита за обида, а говоренето за реформи в съдебната система е едно огромно политическо лицемерие. Никой от отговорните фактори в държавата не иска реформи в Темида, то се вижда и без прилагане на СРС-та. Иначе нямаше да има назначения на „наши хора” на ключови постове в системата, все едно дали са нечии семейни приятели или пък са били наблюдаващи прокурори по някое шумно дело, за което властта обича да говори. Иначе нямаше да има и уволнения на политически неудобните магистрати – всеки, който следи дори с едно око случващото се в съдебната система знае за какво става въпрос.
Е, учудва ли се някой тогава, че българинът традиционно гласува най-ниско доверие на сферите на сигурност и правораздаване?  Не, нали. Тогава хайде да не се сърдим на холандците, че не ни искат в Шенген.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *