96% от гласувалите на референдума не искат мина в Трън

Жителите на община Трън категорично се обявиха против възобновяването на мината за златодобив. Според тях цената на чистата вода и почва са много по-ценни от който и да е ценен метал.

„Напълно очаквахме такъв резултат от референдума, а именно 94% против и само 6% за отварянето на мината за злато. От медиите изглеждаше, че имаше сблъсък на мнения, но ние постигнахме невиждан за демократичната история на България резултат“, казаха жители на Трън  пред Bulgaria ON AIR.

А въпросните 6%, които са пожелали да има мина за златодобив са единствено и само купени гласове, твърдят хората, с които екипът разговаря.

Победилите в референдума поясниха, че в община Трън има много инвестиционни намерения и проекти, които се крият от медиите и общността.

„Постоянно се обсъждат проекти за нови работни места и инвестиции. Община Трън се развива, а гражданите ѝ показаха, че могат да са единни. Медиите, като вашата, трябва да разсеят мъглата около твърденията, че сме западащ край“, поясниха те.

Рефрендумът в Трън дали да се добива злато в района на града е валиден, след като в него се включиха 60% от имащите право на глас. Местното население избра по категоричен начин да не се добиват полезни изкопаеми, като 93% от гласувалите в регионалното допитване изразиха това мнение.

От компанията-инвеститор „Евромакс Сървисиз“ ЕООДобявиха, че са очаквали този резултат на фона на масираната манипулативна кампания сред местното население. В официалната позиция на фирмата се казва, че отклоняването от законово установената процедура за разглеждане на такива инвестиционни проекти обаче е разочароващо за бизнес климата в страната

До допитването се стигна след инвестиционното предложение на Евромакс Сървисис ЕООД от групата на „Асарел – Медет“, което предвижда добив и преработка на златно-сребърни руди. То доведе до социално напрежение в региона.

One thought on “96% от гласувалите на референдума не искат мина в Трън

  • 12.06.2017 at 18:08
    Permalink

    Браво на хората. Законен ли е обаче този референдум?

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *