77 ранени след сблъсъците в Скопие

Македонският президент Георге Иванов е насрочил извънредна среща с политическите лидери днес, след като снощи протестиращи нахлуха в парламента в Скопие и нападнаха депутати, съобщи Би Ти Ви. Според официални данни са ранени 77 души, включително полицаи и народни представители.
Сградата на парламента остана блокирана през цялата нощ, предава телевизията. Подготвя се и палатков лагер, а протестите продължават и днес. Протестиращите нахлуха в сградата на парламента, след като депутатите избраха
Талат Джафери – етнически албанец, за председател. Дотук се стигна, след като от февруари в Македония текат протести срещу т.нар. „албанска реформа“. „Тая платформа е обявяване на война. Нещата, които се искат в нея, се добиват само военен път”, коментира пред камерата на Би Ти Ви един от демонстрантите.

Лидерът на социалдемократите Зоран Заев се е появил окървавен пред медиите.  Най-малко 40 души са били задържани. Нахлулите в сградата са поддръжници на бившия премиер Никола Груевски и на неговата партия ВМРО-ДПМНЕ.

Причината за гнева на хората е изборът на етнически албанец за председател. Това е Талат Джафери. Той е избран с гласовете на социалдемократите и албанските партии.

Джафери е първият етнически албанец, който става председател на македонския парламент, откакто страната стана независима през 1991 г. Той е член на албанската партия Демократически съюз за интеграция. Депутати от ВМРО-ДПМНЕ оспориха вота, твърдейки, че той не е протекъл по обичайната процедура чрез електронно гласуване, защото парламентарната сесия била официално приключила.

Македонският президент Георге Иванов призова за спокойствие. В телевизионно обръщение към нацията той призова за разумно и отговорно поведение и заяви, че е извикал лидерите на основните политически партии на среща днес.

Полицията е влязла в сблъсъци с протестиращи пред парламента, като е използвала зашеметяващи гранати. Безредиците се разиграха няколко часа след нахлуването в парламента.

Според властите при сблъсъците в и пред парламента са били ранени 77 души, включително полицаи и депутати.

Американското посолство в Македония осъди насилието в парламента, подчертавайки, че нападението „е несъвместимо с демокрацията и е неприемлив начин за уреждане на различията“. Посолството изрази готовност да работи с Джафери, „за да подкрепи демокрацията и да поощри интересите на Македония“.

Събитията в Македония предизвикаха тревога в съседна Албания, като Тирана призова „политическите лидери да проявят сдържаност и да избягват реторика, която може още повече да изостри напрегнатата обстановка“.

„Подобни сцени на насилие срещу избраните представители на македонския народ са неприемливи“, настояха от албанското външно министерство.

Властите в Косово също изразиха тревога.  Македония беше на ръба на гражданска война през 2001 г. след бунт на албанското малцинство.

На парламентарните избори в края на миналата година ВМРО-ДПМНЕ и Груевски спечелиха най-много депутатски места, но не успяха да съставят коалиция с партиите, представляващи албанското малцинство, за да продължат да управляват.

One thought on “77 ранени след сблъсъците в Скопие

  • 30.04.2017 at 21:32
    Permalink

    Тези хора не разбраха грешката си през 2001 г. Тогава трябваше веднага да сменят курса и да се обърнат към България. Сега берат плодовете на отцеотрицанието си.

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *