515 блока са санирани с пари от бюджета

Към 15 юли „безплатно“ санираните блокове в България са 515. В тях има близо 30 000 апартамента, в които живеят точно 62 252 щастливи обитатели – щастливи, защото сметките им за отопление занапред ще са с около 50% по-ниски. Това е записано в междинен отчет на ресорния министър Николай Нанков за напредъка и финансирането на Националната програма за енергийна ефективност на многогофамилни сгради.

От документа, цитиран от „Сега“ става ясно, че средният разход за саниране на стар панелен блок по програмата за „безплатно саниране“ е 1,06 млн. Лева.

На опашката за финансиране са се наредили над 5000 сдружения на собственици, но по-малко от половината – 2022, имат обозрима перспектива да се възползват от програмата, тъй като за техните имоти са сключени договори между общината, областния управител и ББР (Българската банка за развитие), която осигурява парите за строително-оздравителните работи. В това число влизат вече санираните и въведени в експлоатация 515 сгради.

Както е известно, за другите над 3000 чакащи държавната програма за „безплатно“ саниране на практика е замразена – поради изчерпване на ресурса. До временното спиране се стигна след поредица скандали в предния и сегашния парламент и тежки критики към кабинета „Борисов“, че схемата, по която финансира преобразяването на старите блокове, е много неясна и скъпа. Точно по тази причина през юни депутатите задължиха министъра на регионалното развитие периодично да докладва за хода на програмата.

Държавната банка ББР, която е финансов „агент“ на правителството в кампанията за оздравяване на старите соцблокове, дотук е подписала договори за почти 1,4 млрд. лева, става ясно от доклада с данни към 15 юли, изпратен от министър Нанков за Народното събрание.

От тази сума 806.,6 млн. лева вече са изплатени на фирмите, които са участвали в различните етапи на санирането – строители, проектанти, надзорници.

От отчета се разбира също, че регионалното министерство и ББР най-накрая са разрешили споровете си какви лихви се дължат по авансово преведените пари за саниране. В резултат министерството вече е превело на държавната банка парите за 222 готови сгради – общо 236 млн. лева.

Според отчета на Нанков през август се очаква да се разплатят още 70-ина готови сгради на обща стойност около 68 млн. лева, през септември – още 72 сгради за 67 млн. лева, а за последните три месеца на годината – други 160 сгради за 159 млн. лева. Това напрактика означава, че санирането продължава да върви със скорост по милион за блок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *