1000 дка канабис се гледат легално у нас

Над 1000 дка са площите, засети легално с канабис у нас, съобщи пред БНР Стефка  Дамянова, експерт от Министерството на земеделието.

Тя съобщи, че наредба на министерството, която е още в проект, предвижда за легалното отглеждане на конопа да се подава заявление по установен образец.

Агроминистерството ще издава разрешително, което ще важи една година и ще дава право на стопаните да сеят само една реколта на точно определена площ.

След засяване се предвижда в проекта на наредбата да се информира съответната областна дирекция на МВР за извършена сеитба, като се предостави и копие на издаденото разрешение и съответно информация за местонахожденията на засетите площи.

Според наредбата легално ще може да се гледа само канабис с нищожно съдържание на психоактивното вещество тетрахидроканабинол (под 0,2 тегловни процента). Тази продукция може да бъде използвана за извличане на влакно, а семената – за фураж, храна и посев.

В магазините за здравословно хранене се продават конопени семена, рекламирани като ценен източник на омега 6- и омега 3-мастни киселини, витамини и минерали. Те могат да се добавят в ястия и салати. Продавачите изрично уточняват, че тези семена не съдържат психоактивното вещество, на което дължи ефекта си марихуаната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *