1000 дка канабис се гледат легално у нас

Над 1000 дка са площите, засети легално с канабис у нас, съобщи пред БНР Стефка  Дамянова, експерт от Министерството на земеделието.

Тя съобщи, че наредба на министерството, която е още в проект, предвижда за легалното отглеждане на конопа да се подава заявление по установен образец.

Агроминистерството ще издава разрешително, което ще важи една година и ще дава право на стопаните да сеят само една реколта на точно определена площ.

След засяване се предвижда в проекта на наредбата да се информира съответната областна дирекция на МВР за извършена сеитба, като се предостави и копие на издаденото разрешение и съответно информация за местонахожденията на засетите площи.

Според наредбата легално ще може да се гледа само канабис с нищожно съдържание на психоактивното вещество тетрахидроканабинол (под 0,2 тегловни процента). Тази продукция може да бъде използвана за извличане на влакно, а семената – за фураж, храна и посев.

В магазините за здравословно хранене се продават конопени семена, рекламирани като ценен източник на омега 6- и омега 3-мастни киселини, витамини и минерали. Те могат да се добавят в ястия и салати. Продавачите изрично уточняват, че тези семена не съдържат психоактивното вещество, на което дължи ефекта си марихуаната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current day month ye@r *