10% от подслушваните у нас са политици, магистрати и журналисти

Службите са подслушвали съдия, за да видят дали има връзка с действащ депутат, и не дават информация на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за извършените проверки. Това се разбра от думите на председателя на бюрото Бойко Рашков, който бе в парламента за приемане на доклада за дейността през 2016 година.

„Бюрото вече не може да гарантира на 100% на гражданите, че можем да направим пълна проверка дали те са били подлагани на СРС по една причина – тази година установихме, че отговорите, които ни се дават от прилагащите структури, не отговарят на истината“, каза Рашков.

Той обясни, че в 8 случая е установил безспорно, че службите не са отговорили на бюрото дали спрямо даден човек са използвани или не СРС. Един от тези случаи е на бивш политик, който е бил в пленарната зала.

„Той води дело по Закона за отговорността на държавата. Уведомили сме го. И един колега магистрат, който е подлаган няколко пъти на СРС, за да се установи връзката му с един политик, който също е от тази зала“, каза Рашков.

Той бе обвинен от главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов, че прави политически изказвания. Цацаров отрече да има масово подслушване на политици и журналисти. Преди дни Рашков съобщи, че процентът на подслушваните през 2016 г. политици, магистрати, журналисти е 10% от общия брой на приложените СРС. Според него България се превръща в съвкупност от организирани престъпни групи. Той изброи много нарушения и „пренебрежения към закона“ в исканията за разрешаване на използване на СРС. В Софийския градски съд на около 300 искания са дадени близо 200 отказа.

„Исканията са невежи и нямат реквизити. Някои не са научили за кои престъпления могат да поискат и използват СРС и не се обръщат към компетентния съд“, според Рашков.

Той каза, че по отношение на корупцията исканията за подслушване са толкова малко, че не може да разбере предложенията да се създава орган с борба с корупцията. Той каза още, че не получава необходимото съдействие от главния прокурор. Дори има становище от него, че бюрото не трябвало да чете материалите към исканията за подслушвания.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев също отрече да има подслушвания на журналисти. Рашков каза, че има 3 случая, в които ДАНС се им отказвали да дадат информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *